Tarinamme

Eräänä lumisateisena marraskuun iltana vuonna 1873 Tornion vaikutusvaltaiset kauppiaat ja johtajat kokoontuivat pormestari Karl Johan Boströmin asunnolla. Kyse oli oluesta. Pohjolasta puuttui oma panimo, vaikka pellot tuottivat ravinteikasta ohraa ja koski kuljetti valtakunnan puhtainta vettä suoraan tuntureilta.

Tuolloin perustettiin Tornion panimo, jonka tarina on vailla vertaansa. 90-vuotiaana panimo loi oluen, josta tuli Suomen kaikkien aikojen tunnetuin ja menestynein, myös kansainvälisesti. Seurasi valtaisan kasvun vuodet ja panimonkin nimi muutettiin Lapin Kullaksi. 

135 vuotta perustamisensa jälkeen historiallinen panimo ajautui kansainvälisen jättiläisen omistukseen, joka siirsi tuotannon etelään. Suomalaisten vastareaktio oli raivoisa, mutta samalla kylvettiin siemen uudelle alulle.

Tsaarin ajoista asti toiminut Tornion panimo on lappilaisen sitkeyden perikuva. Legendaarisen panimon menestys syntyi pohjoisen heimon innovatiivisuudesta ja periksiantamattomuudesta. Panimo on kokenut kieltolain, maailmansodat ja globaalin kuolettavaksi tarkoitetun iskunkin, mutta lumisen marraskuisen illan päätös pitää.

Me Tornion Panimossa kumarramme pitkille perinteillemme ja pyllistämme globaaleille jättiläisille. Täällä ollaan edelleen, ettekä muuta voi!

Tornion Panimo on palannut juurilleen ja jatkaa käsityöläispanimona 140 vuotta sitten samalla paikalla alkanutta tarinaansa, Lapin tunturien arktiset vedet yhteen kokoavan Tornionjoen rantatöyräällä, valtakunnan rajalla.

Hyvät ystävät, iloitkaamme, että saamme jälleen nauttia perinteikästä lappilaista olutta. Se on pantu revontulten alla.